perjantai 24. elokuuta 2012

117. maailman surkeimpien esteratojen jälkeisiä mietteitä

Ensi alkuun - pahoittelen pitkää postaustaukoa, mutta aikaa ei ole riittänyt edes kymmeneksi minuutiksi blogin päivittämistä varten. Saa nähdä miten tuleva syksy nyt alkaa sujumaan, olen miettinyt nimittäin myös sitä, että muuttaisin blogin avoimeksi vain kutsutuille lukijoille. Silloin tutut ihmiset voisivat käydä kuitenkin lukemassa kuulumiset, kun ehdin ne tänne rustata :) Mutta ehkä saan vielä jostain lisää tunteja vuorokauteen niin ehdin avata koneen jatkossa useammin...toiveajattelua?

Tällä viikolla on ehtinyt tapahtua jo kaikenlaista, mutta menen suoraan tähän päivään eli Kalajoen venetsialaisiin, joissa hyppäsin nyt ensimmäisen kerran. Kokemus oli varsin....hmm mielenkiintoinen :D tai ehkä suoremmin sanottuna järkyttävä..

 vanhojen aikojen fiilistelyä - Armin kanssa Kalajoella helatorstaina 2011

Kisapaikalle saavuimme kerrankin todella hyvissä ajoin, itse olin silloin vielä aivan unessa ja minkäänlaista kisäjännitystä ei kyllä ollut tällä puolinukuksissa kulkevalla ratsastajalla. Ponikin olin tuttuun tapaansa hyvin lunki kaveri ja katseli vain vähän ympärilleen, että jaa tällainen paikka tällä kertaa.

Ensimmäinen luokka, 90cm, alkoi yhdeksältä ja ehdin verkata ponia ihan sopivasti ennen rataa. Aitojen sisässä Dani osoitti sitten taas todellista haluttomuutta eteenpäin liikkumisessa saati esteiden ylityksessä. Poni kielsi ensimmäiselle esteelle, josta päästiin kuitenkin toisella yrityksellä yli, mutta rämmityämme erittäin epäedustavasti kolme seuraavaa estettä Dani veti liinat kiinni vitosella ja hylkyhän siitä siis tuli. Radan jälkeen oli kyllä maailman epäonnistunein fiilis - niin epäonnistunut, että olin heittää hanskat tiskiin koko metrin hyppäämisestä.

Ennen toista luokkaa oli kuitenkin odotteluaikaa ja tapasin verkka-alueella Lipan eli meidän uuden valmentajan. Viime viikonloppunahan oli vasta ensimmäiset Lipan treenit, mutta Lippa siitä huolimatta halusi tietää tarkasti miten meillä meni ja tarjoutui auttamaan metrin verkassa. Verryttely sujui ihan hyvin kun kuuntelin valmentajan ohjeita (vaikka niin sujui 90cm verkkakin), mutta radasta ei sitten voikaan puhua hyvänä tai ylipäänsä oikeen minään, en selvinnyt nimittäin edes ensimmäisestä esteestä ylitse. Danille tuli jo radalle mennessä jokin pakitus päälle: "minähän en tuonne enään mene!" Koskaan aiemmin se ei ole yrittänyt temppuilla portilla. Minua oikeasti hävetti, miten huonosti ratsastin enkä onnistunut tänään kyllä yhtään missään. Vaikka yritän kaivella aina jotain positiivista suorituksista, kahden hylkäämisen jälkeen ei voi olla kuin totaalisen epäonnistunut ja kurja olo. :|

No, nyt Lippa ainakin näki mitä esteradalla tapahtuu ja ensi viikonloppuna päästäänkin jo ongelman kimppuun. Eipä tässä varmaan muuta lisättävää ole, kuin että nämä menivät minulta pahemmin penkin alle kuin mitkään aiemmat kisat ikinä. Tuntuu, että kisa kisalta homma vain huononee ja ponia ei kiinnosta hyppääminen pätkän vertaa :( Harmittaa, koska meillä kuitenkin sujuu kotona pääosin todella hyvin, mutta se ei paljon auta että kotona sujuu jos ei siellä kisaradalla yksinkertaisesti ratsasta tarpeeksi. Ja tiedän myös, että ponilla on kykyä hypätä näitä luokkia ja se on terve, joten kyse ei ole kuin minun taidoistani. Ehkä himppusen voin selitellä, että poni saattoi olla väsähtänyt aika rankasta viikosta ja saattahan vanhaa herraa rueta jo kisakenttien kierto vain yksinkertaisesti tympäisemään..?

Loppuun muutama ihana kuva ihan vain muistona viime vuosien niistä onnistuneemmista kisoista.

wrumm! voi miten hieno kisaponi Lilith

 innoissaan?


 © Tarja Kiviranta

 
Tämmöisinä päivinä täytyy myöntää, että ikävä noita edellisiä karvaotuksia kyllä on :(


Pakko kai se on uskoa, että ei auta kuin jatkaa treeniä niin kyllä vielä joku päivä saavutan Danin luottamuksen. Tänään oli kisaratojen jälkeen enempi sellainen fiilis että leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä, mutta kyllä se taitaa olla parempi katsoa luottavaisin mielin eteenpäin ja kohdata tulevat haasteet pystypäin. 

4 kommenttia:

  1. Kyllä se tästä lähtee! Teidän yhteistyö kuitenkin kehittyy koko ajan lisää eteenpäin. Dani on juuri siinä mielessä hankala poni, että se pitää saada liikkeelle, niin sitten ei ole mitään ongelmaa. Mitä nyt näin sen metrin radan, niin tiesin, ettei poni tule pääsemään ekasta esteestä ylitse , kun laukka oli niin vaisua. Siinä tilanteessa sinun pitää vaan olla ponille tiukempi ja laittaa se kunnolla raipan kanssa liikkeelle ennen ekaa estettä. Kun saat lähtömerkin, niin sinulla ei oo mikään kiire lähteä ekalle esteelle, päinvastoin otat koko kentän ympäri kunnon spurtin eteen, niin että irrotat raippa käden. Aluksi verkassa poni näytti tosi laiskalta, mutta sitten kun valmentajasi tuli niin löytyi heti ponista vauhtia. Muistat vaan jatkossa olla tiukempi sen ponin kanssa, kun se liikkuu, niin sitten menee hyvin. Teet vaan joka päivä paljon siirtymisiä, niin että pienestä pohje avusta ponin pitää lähteä reippaasti eteenpäin. Tänä sama juttu myös kisoissa. Ja koita verkassa välttää mahd. Paljon turhaa laukkaamista/ravaamista, kun muuten poni väsyy entisestään. Ei muuta kun nokka pystyyn ja jatkamaan treenaamista! Tsemppiä paljon teille jatkoon! :) PS. Kirjotin tän kännykällä, joten voi olla kirjoitusvirheitä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tsemppauksesta ja vinkeistä :-) Dani oli kyllä tänään aivan harvinaisen "jäässä" siellä radalla... Minun pitäisi vaan ratsastaa paljon rohkeammin ja tiukemmin, mutta oon niin pitkään ratsastanut noita enempi herkkisponeja, että en vain osaa olla tarpeeksi tiukkapipo. :D Tiedän kyllä, että kun Dani liikkuu tarpeeksi niin no problem.
      Ja tsemppiä sulle myös kisaviikonloppuun Lupun kans :)!

      Poista
  2. Mullakin oli ongelma kun ostin hevosen kesällä, se oli laiska..mutta nyt kun olen oppinut istunnalla pyytämään sitä eteenpäin ja välillä pohkeilla se menee kyllä! välillä niinkin ettei jarruja löydy :D
    mutta tuo ei nyt liittynyt mitenkään tähän...
    kyllä teillä Danin kaa vielä hyvin menee ;) en halua alkaa mitään neuvoja luettelemaan koska itse tiedät parhaiten kuinka Dani toimii :) mutta olen yllättynyt kuinka paljon istunnalla voi saada hevosta kulkemaan eteenpäin ;)

    ja toivotaan että sulla riittäisi aikaa blogille, että kirjottaisit vaikka vain kerran viikossa :) teidän kuulumisia on niiiiiin kiva kuulla :)!! ja muutenkin tämä blogi on mahtava!! :) tsemppiä vaa kaikkeen! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista, on tosi mukava lukia tämmöstä palautetta! :--) En itekään haluaisi lopettaa bloggaamista, joten koitan postailla vaikka sitten vähän harvemmin, mutta kummiski niin et blogi pysyy elossa :)

      Mää oon aina ollut aika "kiltti" ratsastaja niin en vaan oikiasti jotenki osaa käyttää tarpeeksi jalkoja, mutta enköhän tässä ajan kanssa vielä opi :)
      Samoin sulle tsemppiä oman heppasi kanssa =)!

      Poista