torstai 9. elokuuta 2012

113. tavallinen tallipäivä

Kohta kesäloma on jo ohi ja lukio alkaa, byhyy :( Kamalaa, tuntuu että semmoista kunnon lämmintä kesää ei ole ollutkaan, kun koko ajan on vain satanut! Tänään ei kuitenkaan onneksi tullut tipan tippaa taivaalta koko päivänä ja oli kyllä mukavampi lähteä tallille, kun ei tarvinnut kastua.

 tule takaisin kesä ja lämpö!

Tiistaina Dani sai vapaapäivän ja eilen juoksutin ponin. Oikeaan kierrokseen Dani oli paljon jäykempi ja painoi enemmän apuohjia vastaan, mutta muuten liikkui kyllä kivasti. Tosin oli herralla jäänyt huonosta maanaintaipäivästä jotain konnuuksia mieleen, kun se pari kertaa yritti itsekseen vaihtaa suuntaa.. :D

Tänään pääsin lähtemään tallille viiden jälkeen. Voisinkin kertoa hieman tarkemmin, miten tällainen tavallinen tallipäiväni yleensä sujuu.

Aluksi puhdistan karsinan, haen tarvittaessa lisää kuiviketta ja vaihdan vedet karsinaan (meillä kun ei semmoisia hienouksia kuin vesiautomaatit tunneta). Näissä hommissa minulla menee yksin karsinan siisteydestä riippuen 10-20min, Hannan kanssa kun kahdestaan touhuillaan Viivin sekä Danin hommat, niin osataan monesti käyttää aikaa lähemmäs puoli tuntia :D

Seuraavaksi teen Danille aamu-ja iltaruoat valmiiksi. Laitan pellavaisen heti turpoamaan, aamupöperöt jätän kannen alle varustehuoneeseen. Nykyisin laitan myös lähes aina ruuan sekaan 5-10 litraa melassivettä, jotta Dani siinä samalla joutuu juomaan. Danille kun ei muuten vesi tai muukaan juoma tahdo maistua.

Rehujen annostelussa ei mene kauaa ja niiden jälkeen suuntaan hakemaan iltaheinät. Tällä hetkellä syötämme tallilla yhteisiä pyöröpaaleja, joten haen heinät kottikärryillä. Muuten syötän pikkupaaleja, jotka pudotan ylisiltä talliin.

Kun heinät ovat hepalla valmiina karsinassa, suuntaan hakemaan ratsureiman sisälle. Tähän menessä minulla on tallilla kulunut aikaa keskimäärin puoli tuntia.
 Laitan Danin käytännössä aina käytävällä, jossa se seisoo kahden puolen kiinni. Dani on ehkä maailman lunkein hoidettava, ja onkin yleensä puhtaaksi harjattu varsin nopeasti. Välillä poni päättää tehdä mukavan yllätyksen ja piehtaroi itsellensä kurapeitteen (kuten tänään, mutta onneksi sillä oli loimi!) ja silloin aikaa kuluu tietysti paljon enemmän. Varusteiden laitossa ei mene kauaa, paitsi jos en ala säätämään jotain pinteleiden, huopien tmv. kanssa.

Danin perusilme: "Ei jaksa, mua väsyttää!"

Ratsastamaan pääsen siis, kun olen (päivästä riippuen) paiskinut töitä tallilla noin tunnin verran. Tänään suuntasin maneesille, ponilla koulukamppeet päällä. Päätin, että ihan sama onko ponilla takajalat koko ajan kohti taivasta, mutta minä en sen kanssa luovuta ja jaksan ratsastaa hyvin vaikka maailman tappiin asti :D

Dani oli aluksi yhtä jäykän oloinen, kuin arvelinkin sen olevan, mutta reippaalla liikkeellä, taivutuksilla ja isoilla kuviolla se alkoi vertyä hyvin. Ravissa sain tehdä tosi pitkään töitä, että sain Danin rehellisesti kulkemaan suoraan ja oikeassa kierroksessa taipumaan kunnolla. Työ tuotti tulosta ja loppuverryttelyssä poni tuntuikin jo paljon suoremmalta, rennommalta ja kaikin tavoin kivalta. En tehnyt mitään vaikeita juttuja ja laukassa hain vain rentoa ja pitkää laukkaa eteen alas. Hyvin onnistui, joten tyytyväisin mielin palasin tallille, tosin pellon kautta, jossa Dani sai (tai joutui) hieman kahlailemaan tulvavesien aiheuttamassa uudessa järvessä!




Kun olen ponin kanssa takaisin tallilla, riisun siltä varusteet ja suihkuttelen suojat sekä jalat tarpeen mukaan puhtaiksi. Riippuen treenin raskaudesta, kylmään jalat joko vedellä tai laitan vain linimenttiä. Nykyään olen myös pistänyt Danille liikunnan jälkeen yöksi lämpöpintelit, jotka ovat toimineet kyllä hyvin! Paksut fleecepintelit sekä patjat lämmittävät ja pitävät veren kierron yllä yön yli karsinassa seistessä. Pinteleiden kanssa en käytä linimenttiä. Arnikaa aion jossain vaiheessa hankkia.

Tänään kylmäsin jalat vedellä ja yöksi karsinaan laitoin lämppärit. Pesin myös tarvittavat alueet hexocilillä, koska Danille on tullut nyt märillä keleillä hieman kurarupea. Nyt oli kolmas päivä, kun pesin ponin ja ruvet ovat jo parantuneet tosi hyvin. Jos joku haluaa tietää enempi niin tästä linkistä voi halutessaan käydä lukemassa kuraruvesta tarkemmin. Mitään vakavaahan se ei siis onneksi ole :)

Tästä tuli nyt tosi tylsä postaus, koitan saada uusia kuvia mahdollisimman pian. Nyt nukkumaan, huomenna viimeinen päivä lasten kaitsijana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti