perjantai 6. huhtikuuta 2012

64. taas minä ajattelen

Niin kuin jo lupailin, tulin kirjoittamaan päivän toisen postauksen (joka meni näköjään seuraavan vuorokauden puolelle)! Teksti ei liiemmin käsittele Danin kuulumisia, vaan minun liian ajattelevaisen pääni tuotteita :D Eli jos ei siis kiinnosta lukea tällaista vähän erilaista tekstiä, kannattaa suoraa ohittaa tämä postaus.

Hevosblogeissa ja muuallakin aiheeseen liittyvillä sivustoilla on viime aikoina ollut paljon puhetta siitä, voiko/saako/pitääkö antaa toiselle kritiikkiä ratsastamisesta esimerkiksi videoiden perusteella.
 Itse olen huomannut, että ainakin niissä blogeissa joita seuraan, on valitettavan usein negatiiviseen sävyyn kirjoitettuja kommentteja, joihin tuntuu olevan poimittu jokainen pieninkin virhe, jonka mahdollisesti on hevosen selässä olijan nähnyt tekevän. Minusta on hienoa, jos ratsastaja osaa ottaa vastaan rakentavaa palautetta, mutta aika monesti kommentit ovat selvästi ilkeämielisiä eivätkä suinkaan erityisen auttavia. Sitä paitsi ratsastaja yleensä kyllä tietää virheensä ja yrittää niihin parhaansa mukaan pureutua, jolloin tällainen piikittely on täysin turhaa.

Jokainen ratsastaja on joskus ollut aloittelija, eikä paraskaan ratsastaja ole täydellinen. Varmasti jokaisesta siis löytyy niitä kehityskohtia, mutta kannattaa kyllä miettiä, kommentoiko juuri niistä asioista esim. ratsastusvideota. Jos meno näyttää muuten siistiltä ja kivalta, mutta vaikkapa pohje heiluu hieman liikaa, onko siitä ihan välttämätöntä tulla huomauttamaan?

En tarkoita, etteikö kritiikkiä voisi netissäkin antaa, voihan se olla joskus suotavaakin. Monesti kuitenkin blogeissa tai vastaavilla sivuilla neuvojat ovat hyvinkin nuoria lapsia tai muuten asioista tietämättömiä. Anonyyminä lähetettyjen viestien kirjoittajasta ei kukaan tiedä, onko hän oikeasti ammattilainen vai kaikkitietävä kateellinen teini.

Tänään seuraamiani blogeja lukiessa törmäsin hyvään esimerkkiin mielestäni varsin oudosta kommentista. Kirjoittaja oli lisännyt videon jostain estevalmennuksesta, jossa minun mielestäni ratsasti todella hyvin ja kauniisti. Ajattelin kommentoida postaukseen jotain positiivista ja luin samalla muutamat aiemmat kommentit. Suurin osa niistä oli kivoja ja asiallisia, mutta yksi pisti silmään ja pahasti. Joku fiksu anonyymi ilmoitti kommentissaan, että ratsastajan kädet heiluivat videolla aivan liikaa. Olen tottakai nähnyt vastaavanlaisia viestejä ties vaikka kuinka paljon netissä, mutta nyt tilanne oli todellakin se, että tytön ratsastamisessa ei varmastikaan ollut mitään moitteen sijaa (käsien heilumista). En ymmärrä miten joku on mielestään voinut sellaista ratsastuksessa nähdä. Kommentti oli kirjoitettu juuri siihen tyyliin, että joku negatiivinen asia oli vain yksinkertaisesti pakko kaivaa esille videosta. Minulle tuli bloggaaja kohtaan suorastaan paha mieli, sillä hän on oikeastikin todella taitava, enkä käsitä, mitä iloa kukaan saa siitä, että tulee ilmoittamaan kaikista mahdollisista (ja usein olemattomista) virheistä, joita on näkevinään?!?

Osa lukijoista ajattelee minua varmaan ihan seonneeksi hulluksi, mutta minua vain todella pistää vihaksi, kun jotkut ihmiset viitsivät olla niin kaikkitietäviä ja ilmeisesti itse niin täydellisiä, että voivat rauhassa arvostella ja jopa pilkata muita. Kaikilla olisi varmaan kivempaa, kun jokaisen annettaisiin ratsastaa hevosellaan omalla tavallaan ja hoitaa hevostaan niin kuin parhaaksi näkee. En tietenkään tarkoita, että pitäisi suvaita eläinten laiminlyönti tai muu huono kohtelu, mutta jos hevosella on kaikki perusasiat kunnossa, ei ihmisten tarvitse tunkea nokkaansa joka paikkaan arvostelemaan sekä haukkumaan. Yleensä hevosen omistaja tietää kyllä minkälaisella pohjalla ratsastaa, kuinka usein hevostaan liikuttaa, miksi käyttää sillä tiettyjä kuolaimia ja mikä sille ylipäänsä on parhaaksi. Tällaisten asioden arvostelu on sitä paitsi pelkkien videoiden ja kuvien perusteella varsin hankalaa, jonka toivottavasti myös nämä ilkeät anonyymiarmeijat alkaisivat jossain vaiheessa tajuta.

Itse haluaisin olla toisille kannustava ja ystävällinen, enkä jaksa uskoa, etteikö joku näitä piirteitä arvostaisi. Olen kuullut myös omasta lähipiiristäni, miten kaveriani on hänen ratsastamisestaan haukuttu täysin käsittämättömällä tavalla toiselle ihmiselle. Arvostelu tuntuu olevan joku nykypäivän hittituote, mutta onneksi löytyy vielä paljon mukavia ihmisiä, jotka osaavat arvostaa muiden vahvuuksia ja jättävät heikkouksien mainitsemisen valmentajille :)

Hui kauhea, kun tulikin paljon tekstiä! Asian punainen lanka taisi sitä paitsi aika pahasti kadota, mutta halusin päästä kirjoittamaan itsekin tästä aiheesta, kun se on ollut nyt paljon pinnalla. Postaus syntyi helposti, koska olen paljon asiasta jutellut ja kirjotinpa koulun aineistoaineenkin läheltä liippaavasta aiheesta, nettikiusaamisesta.

Mutta jos joku jaksoi tänne asti lukea (mitä kyllä epäilen vahvasti :D), olisi kiva saada kommenttia ulkoasusta! Banneri uudistui vielä, sillä ensimmäinen versio oli minusta yhtäkkiä ihan kamala ja syksyinen..

 aidot ystävät tekevät elämästä kokemisen arvoista !

2 kommenttia:

  1. Luin!tosin pääpiirteittäin. :D Mutta asiaa puhut...Itseä pistelee myös vihaksi turha toisten morkkaaminen, oli sitten kateudesta jouhtuvaa tms.
    Ja ulkoasu on hieno, vaikken niistä en mitään ymmärräkään, kivat värit ja silleen... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ihmettele :D Hyvä jos tajusit pointin, tuli sen verran nopeaa rustailtua etten pahemmin jäänyt miettimään :D En vain tajua miten jotkut ihmiset viitsivät tulla hyvääkin ratsastajaa arvostelemaan 10000 virheistä joita "näkee"..
      Kiitos :--)

      Poista