sunnuntai 23. syyskuuta 2012

126. kuulumisia ja muutama sana loimittamisesta

Danin jalka alkaa olla jo paremmassa kunnossa, turvonnut se on edelleen, mutta ei ole enään hehkulamppu. Jalka oli siis vielä torstaina tosi kuuma, mutta nyt se on jo aikalailla normaali lämmöltään. Muutenkin ahkera lämpöpinteleiden käyttö öisin on pitänyt nesteet hyvin kurissa.
Eilen kävin taluttelulenkillä ponin kanssa ja se oli jo silloin ihan intopinkeänä, mutta varsinkin tänään vauhtia tuntui löytyvän, kun ratsastin ilman satulaa kentällä. On sekin, kun jo pelkkä käveleminen omalla ponilla voi tehdä niin iloiseksi! Dani ei usean päivän lomasta huolimatta vaikuttanut ollenkaan jäykältä, vaan liikkui pyöreästi ja kivasti. Toivottavasti ensi viikon loppupuolella voidaan jo palailla normaalin arkeen :) Ainakin virtaa ponilla tuntuu riittävän!


 Dani pitäisi pian klipata, se on alkanut nimittäin jo kovasti kasvattamaan pörröturkkia! Kuvat viime talvelta.

Mitään ihmeellisempää kerrottavaa kun minulla ei tähän postaukseen ole, niin voisin jakaa muutaman mielipiteeni aiheesta, jota on taidettu spekuloida jatkuvalla syötöllä niin foorumeilla kuin vähän jokaisessa hevosblogissa. Kyseessä on tietysti hevosten pukeminen, loimittaminen, toppaaminen tai millä nimellä kukakin sitä haluaa sitten kutsua. Omalta osaltani sanon heti, että minusta on hassua, kun loimittamisesta on hevosihmisten keskuudessa tullut jonkin sortin punainen vaate ja kauhea "ongelma". Miksi on niin vaikeaa loimittaa hevosta ihan yksilön tarpeen mukaan maalaisjärkeä käyttäen?

Dani toppavarustuksessa viime talven kovissa pakkasissa.

Loimikeskusteluissa tuntuu olevan kahdenlaista ääripäätä: toiset ovat sitä mieltä, että hevonen ei tarvitse koskaan loimea ja toiset laittavat toppaloimen hevoselle kahdenkymmenen asteen kesäkeleillä. Tietysti löytyy myös niitä ihmisiä, jotka osaavat ainakin minun mielestäni kulkea sitä kultaista keskitietä, ja pukevat hevosta ihan tarpeen mukaan. Mielestäni on jokaisen oma asia, mitä hevoselleen haluaa pukea tai pukeeko yhtään mitään, kunhan siitä ei koidu eläimelle kärsimyksiä. Emme mekään haluaisi kulkea hiostavassa takissa kesäisessä auringonpaisteessa tai vastaavasti hytistä talvipakkasella tuulessa ja tuiskussa.
 Sääolosuhteiden lisäksi on tietysti ottetava huomioon se seikka, että jokainen hevonen on oma yksilönsä ja toiset yksinkertaisesti palelevat helpommin kuin toiset. Rodullakin on merkitystä, harvemmin englantilainen täysiverinen kasvattaa samanlaista mammuttiturkkia kuin esimerkiksi shetlanninponi. Joillakin hevosilla myös lihaksisto menee todella helposti kylmässä jumiin.

 Ponit kyllä kasvattavat tarpeeksi lämpimän talviturkin iha omatoimisesti! Pörrö-lilith talvella 2010

Edellä mainittujen asioiden lisäksi vaikuttaa tietysti myös se, onko hevosta klipattu vai ei. Lyhyt ajeltu karva ei anna käytännössä minkäänlaista suojaa kylmää vastaan, joten kokonaan klipattu hevonen tarvitsee loimen, viileämmillä keleillä myös tallissa.

Loimituksesta tuli näköjään kirjoitettua vähän enemmänkin kuin muutama sana, toivottavasti jaksotte silti lukea, vaikka monessa blogissa onkin jo samaa asiaa jauhettu. Minua vain jotenkin rasittaa, kun aina loimien valinnasta hevosen päälle laittamiseen asti tehdään jokin ihme tabu, joka jakaa mielipiteitä aivan kaikkiin ilmansuuntiin. Jospa vielä joskus kehitettäisiin laite, mikä kysyisi hevosten mielipidettä loimien tarpeellisuudesta.

Tekstissä ilmaisen omia mielipiteitäni, joita ei todellakaan ole kohdistettu erityisesti kenellekään tai loukkamaan ketään :) Mielipiteensä kullakin, eikö?

 Oikeastaan odotan jo kovasti ensilunta, pimeä ja märkä syksy ei ole yhtään mukava. Hiihtoratsastusta ja hankilaukkoja on aika vaikea minkään päihittää!

Seuraavat kisat minulla on muuten Danin kanssa viimeistään 14.10, tuolloin kisataan oman seuran junnumestaruudesta. Saa nähdä jos sitä ennen innostun vielä käyttämään ponia kouluaitojen sisässä, se olisi mukavaa vaihtelua.

Huomenna jatkuu koeviikko, joka on tähän mennessä mennyt aivan loistavasti ja koko viikonlopun olen tietysti käyttänyt vain ja ainoastaan koulukirjojen pänttäämiseen. No hehe, sarkasmi on kivaa :D Mutta niin, joka tapauksessa jotakin voisin vielä tänä yönä yrittää päntätä päähän, eli nyt voisi olla ihan hyvä aika lopetella tämä tietokoneella istuminen.

Summa summarum: Dani voi paremmin ja on pötykkäkoivesta huolimatta pirteä itsensä! Loimia on ihan hyvä alkaa kaivella sieltä kaapin pohjalta esille, pian taas pakastaa...

4 kommenttia:

  1. niiin..jokaisen oma asia milloin oma hevonen loimitetaan :) minua vaan ärsyttää se kovasti, omistan suokin, ja kun se siirtyi pari päivää sitten laitumelta talvitarhoihin se loimitettiin...kaikkia hevosia on nyt loimitettu...jopa yksi issikka...no okei, kyllä täällä sataa, mutta ei mitään suokkia ( saati sitte issikkaa) tarvi loimittaa...lämpöä kuitenkin on joku 10astetta...niin..pointtina oli se että turhaan ei tarvitsisi loimittaa..:) ainakaan mun pollee ei tarttis loimittaa, kasvattakoot kunnon talvi turkin :D tässä oli nyt mun jonkinlainen mielipide..:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä olen sun kanssa, että ei kyllä suokkia ja issikoita tarvitsisi loimittaa tällaisilla keleillä, jos ja kun niitä ei ole klipattu niin nehän kasvattaa paksun turkin. Voisit varmaan sanoa tallin omistajalle, ettei hevosesi tarvitse loimea vaikka siirtyikin laitumelta "talviaikaan"? :) Kiva kun kommentoit mielipiteesi =)

      Poista
  2. Oon loimittanut alkaen nollakeleistä itseasiassa jo plus 4 puolella sadeloimen laittanut. Toppaloimi nyt talvella oli sitten plus 2 tai miinus 15. Mikäli pakkasta enemmän kun 15 niin sitten toppaloimen alle fleeceloimi tai paksumpi riippuen hepasta. On kyllä ärsyttävää puuhaa pistää loimia, mutta onpahan sitten hepoilla ainakin lämmin varmaan kyllä muutenkin pärjäisi, jotenkin tuntuu, että jonkinlainen varatoimenpide. Ovat kuitenkin sen 10-12 h tarhassa päivisin niin ei sitten tarvii ressata onko niillä kylmä vai ei. Aika paljon vaikuttaa hevosen rotu siihen miten toimisin. Jos suokki niin en laittaisi loimea kun vasta 15 pakkasilla jos siis koko päivän tarhassa. Tietty sillonkin riippuu millanen karva jne. Jos minulla olisi oma hevonen jollain tallilla niin luulen että mielellään työntekijät sen loimen jättäisi laittamatta jos pyytäisin että ei laitettaisi vasta kuin kovilla pakkasilla... säästää meinaan aikaa jos on 20 heppaakin loimitettavana...mutta kaikki tekee niinkuin tykkää. Nää hepat mitä loimittelen ei oo kyllä loimista moksiskaan vaan piehtaroi innoissaan loimet päällä tarhassa niinkuin niitä ei olisikaan ainut huono homma että tuppaavat laumassa syödä toistensa loimet päältä lieneekä tylsää vai mitä:DD

    terveisin: tallityöntekijä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse loimitan Dania hyvin samaan tapaan kuin sinä :) Muuten ihan hevoskohtaisesti mennään ja tietenkin sen mukaan, mitä heppojen omistajat on niille toivonut laitettavan, kun toistenkin hevosia pitää välillä pukea.
      Totta, että loimien laitto on rasittavaa, mutta mää en ainakaan koe sitä niin suureksi vaivaksi, etteikö voisi tehdä :) Ja niin kuin sääkin sanoit, hepat ei oo lomista moksiskaan, niin en usko että loimet mitenkään niitä haittavaat jos ei ole aivan liikaa päällä. Meilläkin hepat on koko päivän ulkona ja pakkasta saattaa olla se -20 astetta ja poni kun ei tarhassa liikahdakaan niin parempi sillä on olla vaatetta silloin..:)

      Poista