sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

168. "Oon unohtanut että se osaa kieltää!"

Otsikosta voikin jo varmaan päätellä jotain tämän päivän fiiliksistä - ei mennyt ihan niin kuin elokuvissa :D (postaus kirjoitettu myöhään launtaina ja meni nähtävästi seuraavan vuorokauden puolelle)

Eilen ja tänään olin siis Danin kanssa taas kaksi päiväisissä Peltokosken Villen valmennuksissa. Kuten edellisessä postauksessa jo mainitsin, perjantaina Dani oli ihan super koko valkan! Tietenkään kukaan ei silloin ollut kuvaamassa, kun kaikki sujuu, mutta eipä se estä kirjoittamasta valmennuksen kulusta.

Aloitimme valkan neljällä kavaletilla, jotka olivat maneesissa lyhyen sivun suuntaisesti. Kavaletit tultiin ns nelikaarisena, ja päällä vaihtui siis aina suunta ja laukka. Dani liikkui hyvin eteenpäin, välillä jopa liikaakin, mutta ei silti alkanut käydä ylikierroksilla, joten se oli juuri kiva! Seuravaaksi kavalettien väliin lisättiin kaksi volttia, joilla oli kaarevalla linjalla okseri ja pysty sekä toisella voltilla puomi-pysty-puomi. Kerran mokasin lähestymisen okserille ihan totaalisesti ja mentiin vahingossa pystystä ohi, mutta muuten tämäkin sujui.
 Kavalettien jälkeen tulimme molemmilla pitkillä sivuilla olevia linjoja. Toisella sivulla oli pysty- viisi laukkaa- okseri ja toisella okseri-okseri sarja- kolme laukkaa - pysty-pysty sarja. Aluksi Dani oli turhan hidas jalalle sarjojen välissä ja ei meinattu venyä kolmeen laukkaan, mutta diesel poni vain kiihtyy hieman hitaasti, joten loppujen lopuksi välissä ei ollut mitään ongelmaa.
 Lopuksi yhdistettiin kavaletti-voltti -harjoitus sekä linjat. Dani eteni hyvin, paikat osui kohdalleen ja minkään asteista epäröintiä ei ollut havaittavissa! Tietysti aina löytyy vaikka millä mitalla korjattavaa, mutta tyytyväinen olin ja hyvällä mielellä lähdin tallille.


Sitten tähän päivään. Sain hieman ennen tallille lähtöä soiton, että Dani oli nostanut hampaillaan tarhan portista lankun ja lähtenyt pihalle häntä pitkänä viilettämään... No oltiin se kiinni saatu ja vieläpä kaikki raajat tallella, joten sisällä se sitten talliin mennessäni kyyhötti hyvin syyttömän näköisenä..

Kuvitelmissaan Dani on näyttänyt tältä, mutta totuus on...

...tämä...

...tai sitten tämä..

Mutta niin siihen valmennukseen. ÄÄH ei tekisi mieli kirjoittaa koko juttua kun tein vain ihan tomppeleita virheitä koko ajan ja sitten ärsytti !
Ensimmäiseksi menimme kahta kavalettia tiellä jota en osaa järkevästi sanoin selittää, joten se jääköön salaisuudeksi. :D Kuitenkin kavaletin jälkeen piti jatkaa vastalaukassa ja vaihtaa laukka vasta kaarteen jälkeen. Tämä sujui vielä ihan mukavasti ja Dani tuntui olevan hyvin avuilla. Myös ensimmäiset pienet hypyt (missään vaiheessa esteet eivät kyllä olleet isoja, varmaan max 80-90cm) menivät rutiinilla hyppiessä.
 Muutamien hyppyjen jälkeen tultiin sitten hieman pidempi tehtävä, joka aloitettiin lähellä ovipäätyä olevasta okserista. Toin Danin alitempossa sisälle ja kieltohan siitä seurasi ja tätä myöten mentiinkin sen jälkeen alamäkeä kunnolla.. Dani kielsi okserille useamman kerran ja jokaisella esteellä minun piti varmistella, että se ei yhtäkkiä tökkää. Dani on juuri sellainen poni, että jos se kerran pääse siitä mistä aita on matalin, tai siis tässä tapauksesta siitä mistä sitä aitaa ei ole, niin se takuulla kokeilee samaa uudestaan.
 Ja ei, ponia en aio syyttää, koska minähän ne virheet teen.. Mutta täytyy sanoa, että otti päästä, koska en edes voi muistaa milloin Dani olisi viimeksi kieltänyt! On niitä muutamia tullut tässä talven aikana, mutta vain ihan yksittäisiä huonoista lähestymisistä johtuvia. Tuli siinä todettua, että enpä muistanut tämän ponin osaavan edes kieltää!


Tuli valmennuksessa pari hyvääkin pätkää, varsinkin lävistäjällä ollut kolmen askeleen pysty-pysty sarja, johon piti edetä kunnolla että venyi, tuntui (siinäkin vasta alun möhlimisten jälkeen) erittäin hyvältä. Eniten valmennuksesta jäi kuitenkin harmittamaan viimeinen rata. Esteet olivat pieniä ja eivät muutenkaan mitenkään ihmeempiä, ja rata sujuikin aikalailla nappiin aina viimeiselle sarjalle saakka. Muut esteet oli hypätty jo aiemmin valmennuksen aikana, joten kolmois-sarja oli "uusi" Danille, joten tiesin kyllä stoppaamisen riskin. Sarjan kaksi ensimmäistä osaa ylittyi, mutta kolmannella poni vetäisi aivan puun takaa esteestä ohi. Kyllä ärsytti, kun hyvin sujunat rata päättyi kieltoon! No ei muuta kuin uutta yritystä kehiin ja useamman kerran jouduinkin sarjan hyppäämään, ennen kuin homma toimi kunnolla.

Äiti videoi valmennusta, mutta en jaksa nyt millään alkaa tekemään niistä mitään koostetta. Pätkät ovat lisäksi kaukaa surkean zoomin takia, joten saa nähdä saako niistä ylipäätänsä sen vertaa selvää, että viitsin niitä tänne milloinkaan laittaa.

Summa summarum: valmennuspäivistä jäi kuitenkin loppupeleissä ihan positiivinen olo, koska kieltelyä lukuun ottamatta Dani oli mukavan energinen ja kiva ratsastaa molempina päivinä. Tehtävät valkoissa olivat myös todella kehittäviä ja monipuolisia. Ei se auta jäädä surkuttelemaan paria kieltäytymistä vaan jatkaa treenausta samalla innolla ja teholla kuin ennenkin!

  "WAT, taas näitä esteitä!?! Koittakaa nyt ymmärtää et mulla jäi iltapäiväheinistä kolme kortta syömättä, joten tää hyppääminen ei kyl just nyt kiinnosta."

Huomenna pitäisi herätä aamutallille, voitte vain arvata kuinka innokkaana sinne vapaapäivänä nousen.. Katsotaan, josko kuvailisin aamusta alkaen päivän kulkua, niin voisin sitten toteuttaa vaikka päiväni kuvina-postauksen. :)

2 kommenttia:

  1. "Kuitenkin kavaletin jälkeen piti jatkaa ristilaukassa ja vaihtaa laukka vasta kaarteen jälkeen"

    Varmaanki tullu virhe tuohon? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, hyvä kun sanoit :D Ei nyt ihan ristilaukassa kuitenkaan :D

      Poista